Najaarsrapportage 2020
portal

Taakstellingen

Stand van zaken

5.1 Stand van zaken

In onderstaand overzicht staan de taakstellingen uit de programmabegroting 2020. Voor de meeste taakstellingen zijn maatregelen geïmplementeerd of zijn deze in voorbereiding.

Herkomst

Maatregel

Begroting 2020

Status

PN 2015

Restant bedrijfsvoeringstaakstelling tranche 4

756

Reorganisatie

Uitbreiding functieboek i.v.m. vaste verplichtingen

431

PN 2015

Openbare ruimte en groen: besparen op energie

195

PN 2015

Systeeminnovatie fysiek domein

750

PN 2015

Groenonderhoud

144

BGR 2019

Besparen op programma economie en participatie

0

n.v.t.

PN 2017

Kostenbesparing Participatiewet

250

BGR 2019

Taakstelling decentraal Wmo

1.115

BGR 2019

Taakstelling Jeugdhulp tekort

1.115

BGR 2020

Taakstelling subsidies

500

Bedragen x 1.000 euro

Toelichting:
Restant bedrijfsvoeringstaakstelling tranche 4
De bedrijfsvoeringstaakstelling is structureel ingevuld door inhuurbudgetten op hoofdtaakveld 0 Bestuur en ondersteuning en 6 Sociaal domein te verlagen. Daarnaast worden de restant middelen in de reserve overlopende werken van het project "Loket registratie niet-ingezetene" ingezet om de taakstelling incidenteel af te dekken in 2020.

Uitbreiding functieboek i.v.m. vaste verplichtingen
De taakstelling wordt de komende jaren uit de structurele vrijval van het Sociaal Flankerend Beleid ingelost.
Voor de korte termijn is de vrijval van personele lasten echter onvoldoende om de taakstelling in zijn geheel te realiseren. De taakstelling wordt in 2020 gedeeltelijk ingevuld door de inzet van de restant middelen in de reserve overlopende werken van het voormalig sociaal flankerend beleid 2013-2019. We verwachten het jaar 2020 op dit onderdeel af te sluiten met een nadeel van ongeveer 260.000 euro. Dit nadeel is verwerkt in deze najaarsrapportage.

Openbare ruimte en groen: besparen op energie
De taakstelling is in 2020 grotendeels ingevuld, deels met incidentele dekking. In de afgelopen jaren zijn diverse maatregelen getroffen, zoals het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed en de openbare verlichting omzetten naar LED. In veel gevallen vragen de maatregelen om investeringen, waardoor een deel van de besparing op energie niet kan worden benut voor de taakstelling, maar voor de dekking van kapitaallasten. In de komende periode wordt onderzocht hoe structureel invulling kan worden gegeven aan de taakstelling.

Systeeminnovatie fysiek domein
In de afgelopen jaren zijn diverse maatregelen doorgevoerd. Invulling van de taakstelling systeeminnovatie is complex, te meer ook omdat een deel van de gerealiseerde besparingen is ingezet voor dekking van andere taakstellingen. Voor de begroting 2021 zijn aanvullende maatregelen in beeld gebracht voor invulling van de taakstelling systeeminnovatie. Het gaat hierbij onder andere om het doorvoeren van technische innovaties en vernieuwing van de aanpak van onderhoud en beheer.
Het lukt niet om al die maatregelen in 2020 door te voeren. Met extra beheersingsmaatregelen wordt getracht de taakstelling in 2020 maximaal invulling te geven.

Groenonderhoud
In de afgelopen jaren zijn diverse maatregelen getroffen, waarmee de taakstelling van 880.000 euro grotendeels structureel is ingevuld. Voor 2020 resteert een klein deel incidenteel wordt afgedekt door een meevaller op variabel onderhoud ziekte en plagen

Besparen op programma economie en participatie
De taakstelling is voor 2020 incidenteel in de programmabegroting 2020 afgedekt.

Kostenbesparing Participatiewet
De taakstelling van 250.000 euro is ingevuld door een verlaging van de budgetten voor begeleide participatie.

Taakstelling decentraal Wmo
De stijgende uitgaven in het sociaal domein is aanleiding geweest om de maatregelenplannen 1 en 2 vast te stellen. Deze plannen moeten ervoor zorgen dat de financiële positie verbetert en dat we meer grip krijgen op de uitgaven in het sociaal domein. Ondanks dat we veel stappen in de goede richting hebben gezet en met de meeste maatregelen erin slagen om de financiële besparingen te realiseren, blijft het een grote opgave om uit te komen met de Rijksmiddelen.

De volgende maatregelen uit maatregelplan 1 en 2 zijn inmiddels al succesvol geëffectueerd in de begroting: dagstructurering, Gezond in de Stad (GIDS), stoppen met dienstencheques en peuteropvang. Daarnaast hebben we de verordening en het beleid aangescherpt en zijn de PGB-tarieven aangepast. Een aantal maatregelen is nog uitvoering, zoals de doorbraakmethode, anders organiseren wassen en strijken en de persoonlijke netwerkcoach. Hiervan monitoren we of de verwachte besparing ook wordt gerealiseerd.

Ondanks de genomen maatregelen blijven de zorgkosten in de Jeugd en Wmo stijgen.  Dit heeft verschillende oorzaken, waaronder de invoering van het abonnementstarief Wmo, geen volledig grip op verwijzers in de jeugdzorg en de AMvB reële prijs Wmo 2015.

Daarom wordt per direct gewerkt aan een inventarisatie van aanvullende maatregelen om de taakstelling op termijn te realiseren. De verwachting is dat een deel hiervan al in 2020 effect zal hebben, maar vooral in de jaren erna.

Taakstelling Jeugdhulp tekort
Zie taakstelling decentraal Wmo.

Taakstelling subsidie
De taakstelling van 500.000 euro is in 2020 ingevuld door onder andere een besparing op het gebied van sport, cultuur en welzijn.

Deze pagina is gebouwd op 12/21/2020 11:04:06 met de export van 11/16/2020 11:07:55